Uusi vuosi – kiitollinen syvästä ystävyydestä

Uusi vuosi tuo usein uusia ajatuksia, toiveita ja lupauksia muutoksesta parempaan. Kun mietin viimeistä vuosikymmentä omassa elämässäni, voin todeta lähes kaiken muuttuneen. Uusi vuosikymmen tulee jälleen muuttamaan elämääni. Miten se tulee muuttumaan ei ole vielä täysin selvää. Voin kuitenkin tälläkin kertaa suhtautua muutokseen luottavaisesti, koska elämässäni on ollut jo vuosikymmenien ajan myös pysyvyyttä. Tuo pysyvyys on syvä ystävyys. Ystävien kesken olen saanut jakaa ilot ja surut. Olen saanut ystäviltäni tukea sitä tarvitessani.

Syvä ystävyys on jakamista. Olen saanut kokea ystävien tuen aina sitä tarvitessani. Onneksi olen saanut myös olla tukena ystäväni sitä tarvitessa. Yhdessä erityisessä tilanteessa, jossa sain olla ystäväni tukena, kirjoitin tekstin miten koen ja mitä ajattelen todellisesta ystävyydestä.

Olin kotona tekemässä toimistotöitä, kun sain ystävältäni puhelun, jossa hän kertoi olevansa menossa kohtaamaan todella vaikean tilanteen. Hän ei odottanut minulta mitään, hän vain soitti matkallansa. Tuossa hetkessä totesin, että työni saavat odottaa. Lähtisin hänen mukaan kohtaamaan tuon tilanteen.

Tilanne oli vaikea, se vaati paljon rohkeutta ja päättäväisyyttä. Se vaati sekä henkistä että fyysistä vahvuutta jaksaa itse tilanne, mutta myös sitä seuranneet tunteet. Tilanteessa ei ollut oikeaa tai väärää vastausta. Päätös kuitenkin vaikutti tulevaisuuteen. Päätöksen kanssa tulisi pystyä elämään ja antamaan erityisesti itselleen anteeksi, jos päätös aiheuttaisi itsesyytöksiä.

Sain olla tuo luotettu ystävä, joka sai jakaa erityisen vaikean tilanteen, vaikean päätöksen ja vaiheen elämässä. Sain olla ystävä, joka kuulee ja kuuntelee. Ei minulla ollut oikeita sanoja sanottavana. Ei minulla ollut ratkaisua asiaan. Se mitä minulla oli, oli läsnäolo. Kun sain puhelun tapahtuneesta, en kysynyt saanko tulla mukaan. Sanoin, että tulen tueksesi. Tulen vain olemaan vierelläsi. Sinun ei tarvitse sanoa mitään, jos siltä tuntuu. Sinulla ei tarvitse olla yhtään vastausta, en kysy. Jos taas haluat puhua, jos haluat kertoa, niin kuuntelen. Syy miksi tulen, on ettei asiaa tarvitse kohdata yksin. Olen vierellä, halaan, otan kädestä kiinni. Yhdessä vaikeidenkin asioiden kohtaaminen on helpompaa.

Joskus meillä on tunne, ettemme halua vaivata. En itsekään ole aina osannut pyytää apua. Kun tiesin mitä ystävälläni oli odotettavissa, uskalsin todeta tulevani avuksi, vaikka ystäväni ei apua pyytänytkään. Myöhemmin hän totesi, ettei olisi osannut pyytää apua siinä tilanteessa. Myöhemmin hän myös kiitti ja kertoi ymmärtäneensä miten kallisarvoinen apu läheisyyteni oli.

Kun istuin odottamassa ystävääni, kirjoitin alla olevan tekstin ystävyydestä. Olin itse aiemmin saanut kokea syvän ystävyyden ja ystävän tuen, omassa vaikeassa tilanteessani. Nyt oli minun vuoroni olla luotettu ystävä. Toivon seuraavallakin vuosikymmenellä saavani olla ja kokea syvän ystävyyden. Yhdessä koettuna elämä on huomattavasti rikkaampaa.

Syvä ystävyys

Kunpa jokaisella olisi ystävä, jolle puhua. Kunpa jokaisella olisi ystävä, jolle puhua vaikeista asioista. Kunpa jokaisella olisi ystävä, jota halata ja olla vain hiljaa. Saada juuri siinä kohtaa, juuri sellaista tukea, kun sillä hetkellä on tarpeen.

Itse saan jakaa tällaisen ystävyyden. Se on pelastanut minut monta kertaa elämäni aikana hukkumasta kyyneliin. Välillä olemme vain halanneet, välillä puhuneet tuntikausia, välillä taas miettineet vaihtoehtoja miten tästä eteenpäin. Ystäväni ei ole koskaan arvostellut tai arvottanut valintojani. Hän on esittänyt kysymyksiä, saanut minut miettimään asiaa uudesta näkökulmasta ja ollut tukenani aina, olinpa päättänyt miten tahansa jatkaa elämääni. On suuri rikkaus myös saada olla samalla tapaa ystävä hänelle.

Välillä kuluu aikaa, emmekä ehdi vaihtaa edes arkisia kuulumisia ja toisinaan taas soittelemme useita kertoja viikossa. Ajalla ja paikalla ei kuitenkaan ole merkitystä, eikä edes sillä kuinka paljon aikaa on kulunut välissä. Voimme aloittaa keskustelun mistä tahansa asiasta milloin vain on tarpeen, tietäen ja luottaen toisen olevan rinnalla.

Luottamus ei ole ihan mikä tahansa sana. Luottamus on sitä, että tiedät toisen kunnioittavan sinua ja arvojasi. Voit kertoa hänelle vaikeimmat ja raskaimmat asiat luottaen, ettei hän satuta sinua tiedolla, vaan päinvastoin hän tukee sinua. Luottamusta ei rakenneta hetkessä. Luottamuksen voi kuitenkin menettää hetkessä. Syvä ystävyys on sitä, ettei sinun tarvitse edes miettiä luottamuksen menettämisen mahdollisuutta.

Toivon jokaiselle mahdollisuutta kokea syvä ystävyys ja olen syvästi kiitollinen saadessani olla luotettu ystävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *